Deputatul PSD de Brașov Ion Ochi, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, este acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită și abuz în serviciu.
DNA îl acuză pe Ochi că, în a doua jumătate a anului 2011, când acesta era vicepreședinte al CJ Brașov, ar fi convenit cu omul de afaceri Dorin Cristian Nica ca firma acestuia să execute lucrări de reparație a drumului județean 112D (Prejmer – Lunca Câlnicului). „Prin aceasta, a urmărit obținerea de foloase materiale necuvenite, precum și de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfășoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a și devenit deputat)„, susține DNA.
Firma respectivă a executat 60% din lucrări fără să existe vreun contract cu CJ Brașov sau cerințe tehnice. Înțelegerea dintre Ochi și omul de afaceri a fost ca firma acestuia să achiziționeze materialele de construcție de la firma lui Ion Ochi, de unde și acuzația de luare de mită. Firma deputatului Ochi a primit 490.000 de lei de la firma lui Nica, pentru „agregate minerale”, conform DNA. Banii au fost remiși abia după ce firma lui Nica a primit banii de la CJ Brașov, deci șpaga s-a plătit practic din banii publici.
„Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul județean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleași reparații„, arată DNA.
Pentru a putea deconta lucrările de la bugetul CJ Brașov, s-a organizat o licitație-fantomă, arată DNA. Firma lui Nica a participat la „o procedură formală de achiziție publică, context în care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câștigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deși oferta depusă nu a fost în realitate analizată”, conform DNA.
Pentru a se asigura că firma lui Nica iese câștigătoare, Ion Ochi i-ar fi determinat pe ceilalți participanți la licitație, care au contestat procedura de achiziție, să-și retragă plângerile, susține DNA.
Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte și inculpații Costea Viorel și Blaga Nicolae, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziție a președintelui Consiliului Județean Brașov (Aristotel Căncescu). În acest sens, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de președintele CJ Brașov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate, arată DNA.
Firma lui Nica a cerut decontarea a 2,5 milioane lei de la CJ Brașov, care reprezentau valoarea a peste 60% din contract.
„Pe parcursul anului 2012, pentru a evita plata unor penalități de către firma omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localității Prejmer, inculpatul Șerban Todorică Constantin, la solicitarea inculpatului Ochi Ion și pe baza unor referate întocmite de inculpatul Costea Viorel, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiționale, ultima dată la 28.09.2012 , prelungindu-se fără termen. Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate și nici recepționate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a lucrărilor”, arată DNA.
DNA a dispus controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile în cazul lui Nicolae Blaga, fost director al Serviciului de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov, și lui Viorel Costea, fost șef al Direcției de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu. În cazul omului de afaceri Dorin Cristian Nica, DNA a dispus tot control judiciar pe 60 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Aceeași măsură și aceeași acuzație au fost luate și împotrivă primarului localității Prejmer, Constantin Todorică Șerban.
Averea lui Ochi
Deputatul Ion Ochi, în cazul căruia DNA cere Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive, are, potrivit declarației sale de avere, peste 200 de hectare de teren, un apartament în Brașov și a acordat împrumuturi de peste 1,3 milioane de lei societății la care este acționar.
Conform declarației de avere din iunie 2014, deputatul PSD de Brașov Ion Ochi are două terenuri agricole la Brașov și Prejmer, în suprafață de 18, respectiv 28 de hectare, cumpărate în perioada 2011-2005, precum și o pădure la Malnaș (Covasna), în suprafață de 52 de hectare, cumpărată în anul 2005. De asemenea, deputatul PSD menționează în declarația de avere, la rubrica „alte categorii de terenuri”, alte două terenuri – unul cu o suprafață de 120 de hectare, la Malnaș, iar celălalt de 12 hectare, la Brașov.
Ioan Ochi are și un apartament de 80 de metri pătrați la Brașov. El mai menționează în declarația de avere și bijuterii în valoare de 8.000 de euro, dobândite în perioada 1990-2005.
Deputatul PSD mai scrie în declarația de avere și faptul că a acordat un împrumut de peste 1,32 de milioane de lei SC Exploconstruct Covasna, firmă de construcții la care, de altfel, este acționar. El deține la această societate peste 20.000 de părți sociale, cu o valoare de 200.100 de lei.
În anul fiscal anterior depunerii declarației de avere, deputatul PSD a încasat de la Camera Deputaților 58.908 de lei. De asemenea, el a încasat și subvenții de 19.000 de lei de la APIA Covasna, precum și suma de 9.700 de lei din arendă.